CSRD: Hoe duurzaamheidsrichtlijnen de vastgoedsector inclusiever kunnen maken voor vrouwen
- WIRED redactie
- 29 okt 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 30 okt 2024
Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) ontstaat er voor vastgoedbedrijven een nieuwe kans om niet alleen duurzaamheid, maar ook inclusiviteit te bevorderen. De CSRD, die sinds 2024 van toepassing is op grote bedrijven en sommige middelgrote organisaties, stelt verplichtingen voor uitgebreide rapportages over ecologische, sociale en governance-thema’s (ESG). Hiermee legt de richtlijn nadruk op een werkplek waar diversiteit, inclusief gendergelijkheid, een integraal deel uitmaakt van bedrijfsvoering.
Waarom CSRD inclusiviteit ondersteunt
Door bedrijven te verplichten transparant te zijn over sociale en ecologische impact, biedt de CSRD een krachtig instrument om gendergelijkheid en inclusieve praktijken te stimuleren. Voor vastgoedbedrijven wordt het aantrekken en behouden van vrouwelijk talent zo een belangrijke factor in hun ESG-strategieën, wat bijdraagt aan een duurzame bedrijfscultuur.
Hoe de CSRD de vastgoedsector aantrekkelijker maakt voor vrouwen
Gelijkheidsdoelen: bedrijven kunnen inclusiviteit bevorderen door concrete, meetbare doelen voor diversiteit vast te stellen binnen hun ESG-beleid.
Transparantie en verantwoording: verplichtingen tot openheid over inclusieve praktijken bieden duidelijkheid aan vrouwelijk talent over carrièremogelijkheden en bedrijfscultuur.
Duurzaam en mensgericht beleid: naast milieuverantwoording moedigt de CSRD ook mensgericht beleid aan, zoals werk-privébalans en doorgroeimogelijkheden, waarmee vastgoedbedrijven een werkomgeving creëren die aantrekkelijk is voor vrouwen.
Met de CSRD kunnen vastgoedbedrijven een nieuw tijdperk ingaan waarin inclusiviteit en duurzaamheid hand in hand gaan, en waar vrouwelijke professionals zich gehoord, gewaardeerd en ondersteund voelen. Deze richtlijn helpt niet alleen bij het behalen van duurzame doelen, maar ook bij het opbouwen van een diverse en toekomstbestendige sector.
De CSDDD: extra stappen voor duurzaamheid en verantwoording
Naast rapportage verplicht de Europese Unie bedrijven om actief negatieve effecten op mens en milieu aan te pakken via de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Deze wet verplicht bedrijven om risico's en ongewenste praktijken te identificeren, corrigeren en voorkomen. De CSDDD wordt, net als de CSRD, in fasen ingevoerd. Grote bedrijven zijn als eerste aan zet, en vanaf 2026 zullen de eerste organisaties moeten voldoen aan de nieuwe regels.
Lees meer over de CCSRD hier.
Comments